РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ ЄРАРХІЇ УГКЦ В ЗАХІДНІЙ ЄВРОПІ 2019 р.Б.

РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ ЄРАРХІЇ УГКЦ В ЗАХІДНІЙ ЄВРОПІ 2019 р.Б.

 

Всечесному Духовенству, Преподобному Чернецтву
і Боголюбивим вірним Мир у Господі і наше
Архиєрейське благословення!

 

Христос Раждається!

 

Мир є одним з тих великих благ, про яке безперервно молилися в Старому Завіті. Цей дарунок є обіцяний вибраному народові як нагорода за вірність. Правдивий мир настане на землі разом з приходом Месії. Тому ангели сповіщають його, виспівуючи: «Слава Богові на висоті, а на землі – мир в людях доброї волі».
Пророк Ісая пригадує нам, що в месіанських часах «вовк буде жити вкупі з ягнятком; леопард біля козеняти лежатиме; телятко й левеня будуть пастися разом». Разом з приходом Месії оновиться мир і гармонія з початків Створення і настане новий порядок. Господь є Князем Миру і з хвилини свого народження несе нам мир і радість. Потім буде їх розсівати по всіх дорогах: «Мир вам!»; «Чого стривожились?»; «Це ж я сам!». Присутність Христа в нашому житті є джерелом спокійного і непорушного миру.
Навчання Христа становить «слово, звіщаюче мир». Це слово становить скарб, який успадкували Його учні всіх часів. «Мир залишаю вам, Мій мир Я даю вам. Не так, як світ дає, даю вам його».
Собор Ватиканський ІІ в душпастирській конституції «Радість і надія» так говорить про мир: «А земський мир, який повстає з любови ближнього, є образом і наслідком Христового миру, який походить від Бога Отця. Сам Воплочений Син, Князь миру, помирив всіх людей з Богом через свій хрест… Убив ненависть у власному тілі, а піднесений через воскресіння, виляв духа любови на людські серця».
Господній Мир, протиставляючись егоїзмові і не погоджуючись з несправедливістю, цілковито перевищує світовий мир, який може бути поверховий і неправдивий. Христос є нашим миром і нашою радістю; Християнин має бути людиною, готовою прийняти мир, а перебування з ним повинно приносити спокій і радість. Людина, яка має мир у власній душі, спроможна передавати його майже спонтанно – інші шукають в ній опертя і спокою. Як християни, ми повинні поширювати внутрішній мир нашого серця всюди, де перебуваємо.
В особливий спосіб будуть благословенні через Господа ті, які наглядають за миром поміж народами і які працюють для нього з чистими наміреннями. Над усе благословить Він тим, які моляться і присвячують себе справі єднання людини з Богом.
Ті, які посідають мир Господній і поширюють його в своєму середовищі, «синами Божими названі будуть». Святий Іван Золотоустий пояснює чому: «Дійсно, подвигом Єдинородного було: об’єднувати тих, котрі є віддалені і примирювати тих, які борються із собою».
Чи також і ми не повинні (в наших родинах, на робочих місцях, посеред наших друзів) поширювати більшої єдності з Богом, а також ввічливих і радісних відносин поміж людьми? Коли створимо правдивий мир в своїх серцях, будемо могли жити як діти Божі, в братерстві з іншими людьми. Боже Дитинство є фундаментом миру і радості християнина. Воно буде нас скріплювати у складні хвилини. «Не тривожтеся, ані також не лякайтеся жодної шкоди, навіть тоді, коли обставини, в яких живете і працюєте, були найтрудніші… Божа Рука є так само могутня сьогодні, як була тоді, і коли буде потреба – зробить чуда».
Переживаючи період Свят Різдва Христового, стараймося ширити мир і радість, перемагаючи перешкоди; вчімося зустрічати Господа у всім, також в трудних хвилинах. Христос створив структури релігійно-церковні, щоб Його мир ми могли запроваджувати в нас, а через нас у всьому світі. Світ, в якому тепер проживаємо, найбільше потребує миру. Бачимо, що відбувається в ньому. Чи бомбами і вбиванням людей запровадимо мир? Світ є змучений. Оглядається за миром. Шукає його.
Наша Батьківщина Україна потребує миру як ніколи, переживає кризу миру, переживає також економічну кризу, але й ті, які нею правлять, і всі мешканці повинні мати багато миру в своєму серці. Христос приносить мир і для хворої, зболілої нашої землі. Коли його запровадимо – вона буде відроджена.
Миру з Вифлиєму потребують наші єпархії, наші парохії. Потребують жителі Європи. Миру Христового потребуємо ми, які прибули до наших храмів, щоб різдвяним богослужінням звеличати народження Божого Сина. Зробім собі постанову, що підпорядкуємось законам миру: буду плекати злагоду в родині; коли я прогніваний – не виноситиму важливих рішень; допоможу іншій людині, замість осуджувати чи критикувати її. Вони є складні, але можливі для здійснення. Коли це зробимо, доведемо, що ми усвідомили суть таємниці Вифлиємської події. Це буде доказ, що Христос і до мене прийшов.
Цього бажаємо Вам на ці свята Різдва Христового. Нехай Мир з неба огорне своєю силою і радістю всіх нас! А привітання ангелів – «Слава Богові на висоті, а на землі – мир в людях доброї волі!» – стане привітанням кожного з нас.
Амінь.

Дано в Мюнхені, Лондоні, Парижі, Римі і у Києві, дня 13 грудня (30 листопада) 2019 р.Б.,

у празник святого всехвального апостола Андрія Первозванного

 

Єпископ Петро (Крик)
Апостольський Екзарх для українців у Німеччині і Скандинавії

Єпископ Діонісій (Ляхович)
Апостольський Екзарх для українців в Італії

Єпископ Гліб (Лончина)
Адміністратор Єпархії св. Володимира в Парижі
Апостольський Делеґат у Швейцарії і країнах Бенілюксу

Єпископ Йосиф (Мілян)
Єпископ-помічник Київський, Голова Пасторально-міґраційного відділу Патріаршої курії УГКЦ

Митрофорний протоієрей Микола Матвіївський
Апостольський адміністратор Єпархії Пресвятої Родини із осідком у Лондоні (Великобританія)