Владика Богдан Дзюрах омив ноги духовенству Апостольського екзархату в Німеччині та Скандинавії

photo_2021-04-30_08-50-5529 квітня 2021 року, у Великий четвер, коли літургійно пригадується подія Тайної вечері Ісуса Христа із апостолами та його урок смирення через омивання їхніх ніг, апостольський екзарх в Німеччині та країнах Скандинавії владика Богдан Дзюрах омив ноги священникам.
У цей день владика Богдан Дзюрах очолив моління Вечірні із Божественною Літургією Василія Великого. Під час своєї проповіді єпископ закликав подивитися на приклад смирення, який нам залишив Господь і Бог наш Ісус Христос. «Тепер же, на Тайній Вечері, Він вже без слів, а самим тільки вчинком виявляє суть свого покликання: бути служителем, бути Слугою задля спасіння багатьох», – мовив архиєрей.
За його словами, подія омивання ніг на Тайній вечері «мусила змінити, а навіть перевернути багато що у головах апостолів, які, йдучи за Вчителем із Назарету, навіть по дорозі до Єрусалиму сперечалися, хто з них тут найголовніший, хто найстарший, та намагалися виторгувати у нього кращі місця у Царстві Божому, так би мовити «міністерські крісла». Очевидно, вони не сприймали своєї близькості до Ісуса в Ісусових категоріях служіння, але хотіли застосувати до Ісуса світські категорії величі, слави, панування, сили».
Владика Богдан зазначив, що апостолам не відразу вдалося сприйняти цей вчинок свого Вчителя. «Апостоли мусили отримати світло і силу Святого Духа, щоб збагнути і засвоїти цю Божу науку, яку сьогодні отримують не словами, а цим незвичним вчинком свого і нашого Господа і Вчителя. Щойно переродившись у вогні Святого Духа, вони будуть здатні проголошувати Христову науку, і робитимуть це не стільки словами, скільки усім своїм життям», – промовив проповідник.
Отож, за словами єпископа, Ісус приніс не нове вчення, але приніс спасіння, приніс нове життя. А першою ознакою спасіння і цього нового життя є новий тип взаємовідносин між людьми, які можна підсумувати наступними словами: «Нову заповідь даю вам, щоб ви любили один одного! Як я був полюбив вас, так любіте і ви один одного! З того усі спізнають, що мої ви учні, коли любов взаємну будете мати» (Йо. 13, 34–35).
photo_2021-04-30_08-50-55 (2)Наприкінці своєї літургійної гомілії апостольський екзарх у Німеччині та країнах Скандинавії ще раз звернувся із закликом до духовенства. «Дорогі Отці, ми називаємося християнами, Христовими учнями. Що більше, ми допущені до участі у великому таїнстві Христового священства, через Рукоположення ми стали священнослужителями. А це означає, що ми перші маємо допустити до свого серця благодать і силу Святого Духа, щоб вона нас перемінила, щоб зробила нас здатними явити в нинішньому світі образ нашого Спасителя як Того, Котрий служить. Господь очікує від нас цього єдиного: готовності служити і таким чином явити світові присутність Його любові, яка дає нове життя, нову надію, яка дає спасіння», – підсумував владика Богдан Дзюрах.
Також проповідник зазначив: «То ж нині, напередодні славних Страстей Господніх, не сумуймо, але дякуймо Богові і прославляймо Бога — нашим життям, нашим служінням, нашою любов’ю одне до одного і до всіх без винятку людей, а особливо тих, кого Господь повірив нашій духовній опіці. Якщо це буде відбуватися, то і на теренах Екзархату з’явиться нова надія, довершиться спасіння у житті багатьох людей».
Наприкінці богослуження, владика Богдан Дзюрах омив ноги дванадцятьом священнослужителям Апостольського екзархату, подавши тим самим приклад істинного служіння своїй пастві, до якої кличе кожного священника Господь.

Іван Вихор
для Пресслужби Апостольського Екзархату