«Бути свідками і знаряддями Божого Милосердя у Сповіді»: другий день формаційних курсів духовенства екзархату

Другий день формаційних курсів духовенства Апостольського екзархату Німеччини та Скандинавії був присвячений Таїнству покаяння.

IMG-20211019-WA0005

На Божественній Літургії, коментуючи святкове Євангеліє про зустріч Воскреслого Христа з апостолами, з нагоди літургійного спомину святого апостола Томи (Йо. 20, 19-31), преосвященний владика Богдан Дзюрах, апостольський екзарх для українців візантійського обряду, що проживають в Німеччині та Скандинавії, звернув увагу на те, що Христові учні, перебуваючи у страхові, в самоізоляції, в непевності і безнадії являють до певної міри стан душі, що зазнає атак лукавого. У Страсну п’ятницю людський гріх виявив свою смертоносну силу і апостоли відчули також на собі вплив цієї загрозливої і нищівної сили. Але є Хтось сильніший від усіх темних гріховних і пекельних сил: Христос Воскреслий, Воплочений Бог проходить крізь зачинені двері і наповнює темну кімнату, в якій перебували учні, світлом, радістю, миром і щастям. Саме такі плоди приносить зі собою Таїнство покаяння, даруючи каянникові мир (кілька разів у Євангелії дня згадується слово «мир»), відновлюючи радість («і зраділи учні, побачивши Господа»), вділяючи досвід справжнього щастя («Щасливі ті, які, не бачивши, увірували»).

Проповідник пригадав присутнім, що фрагмент нинішнього Євангелія, де описана зустріч Воскреслого з апостолами (Йо. 21, 19-23) традиція Церкви вважала одним з трьох священних текстів, які свідчать про божественне встановлення Таїнства покаяння. «Господь дихнув і на нас Своїм Святим Духом у день рукоположення, зробивши нас знаряддями відпущення гріхів для наших ближніх і носіями великої благодаті, яку мав сам Ісус Христос: «Як мене послав Отець, так я посилаю вас!». У цих словах, на думку апостольського екзарха, криється велика довіра до священників з боку Господа Ісуса, але водночас це – велике і важливе завдання. Саме за тим, наскільки священник «пильнує сповідальниці», тобто дбає про уділювання Таїнства покаяння своїм вірним, розпізнається, на думку владики Богдана, душпастирська ревність Христового священника. Він пригадав слова святого папи Павла VI, який одного разу так звертався до священників: «Отці, благаю вас, не допустіть, щоби люди шукали вас надаремно в сповідальниці» та навів слова теперішнього Папи Франциска, який закликає священників «вернутися до сповідальниць», щоб стати знаком і знаряддям Божого Милосердя для сучасної людини.

IMG-20211019-WA0009

Дивлячись на постать св. ап. Томи, священники, на думку вл. Богдана, можуть навчитися, що то значить бути добрими сповідниками. Святий Тома був готовий померти разом з Христом (пор. Йо. 11, 16), – пригадав апостольський екзарх і наголосив при цьому, що і в наших часах може бути необхідність заплатити велику ціну за вірність Таїнству покаяння, як це вже не раз бувало в історії Церкви.

Апостол Тома відзначався також великим смиренням, признаючись, що він не знає шляху, яким іде Ісус (пор. Йо. 14, 5), то ж і ми не повинні соромитися, якщо чогось не знаємо чи не розуміємо, – зауважив владика Богдан, водночас висловлюючи сподівання, що нинішні формаційні курси стануть гарною нагодою для священників екзархату пригадати собі знання, здобуті в семінарії, або довідатися щось нове з ділянки сповідництва і духовного супроводу.

IMG-20211019-WA0021

Нарешті, св. Тома попри те, що йому інші звіщали Воскреслого, міг стати автентичним свідком Воскреслого Христа лише завдяки особистій зустрічі з Христом. Подібно відбувається і з нами, священниками-сповідниками: ми можемо прочитати багато книжок на тему Сповіді, прослухати не один формаційний курс, проте, станемо добрими сповідниками лише за умови, що самі регулярно і добре будемо приступати до св. Таїнства покаяння і примирення. «Добрі сповідники родяться із добрих каянників», – наголосив проповідник.

Після Божественної Літургії учасники зустрічі під проводом владики Богдана Дзюраха розглянули історію, богословські та канонічні аспекти Таїнства покаяння. Отці мали нагоду поставити доповідачеві запитання, а також обмінятися власними думками і власним досвідом щодо уділювання Таїнства покаяння. На наступних заняттях учасники зустрічі застановлятимуться над тим, як слід уділювати Таїнство покаяння у різних обставинах та різним каянникам, а також розглянуть практичні моменти, пов’язані з уділюванням цього Таїнства.

IMG-20211019-WA0024

Пресслужба Апостольського екзархату в Німеччині та країнах Скандинавії