«Допускаючи Слово Боже до свого серця, ми оживаємо, бо Слово Боже є життєдайне», – владика Богдан у день Преображення Господнього

Ми сьогодні духом піднімаємося за Ісусом на Тавор, щоб пережити і стати свідками Його Преображення. Але також, щоб зрозуміти, що означає наше власне переображення. Такими словами розпочав свою проповідь Апостольський екзарх для українців візантійського обряду в Німеччині та Скандинавії владика Богдан Дзюрах у свято Преображення ГНІХ 19 серпня 2022 року в катедральному храмі у Мюнхені.

владдика Богдан Дзюрах

«Христос показав учням своє переображене обличчя для того, що вони не зневірилися і не втратили надії, коли це обличчя буде спотворене ударами, плюванням і терновим вінком. Бо страждання і переслідування є великими випробуваннями для нашої віри», – прокоментував архиєрей значення події на Таворі для апостолів.

А відтак, владика Богдан акцентував на подіях в Україні, вказуючи на великі випробовування, які зараз переживаємо. І сьогодні хочемо скріпитися тим видінням переображеного Господа, щоб нас не зневірило зневажене і розп’яте обличчя нашої Батьківщини і рідного народу.

«Коли Ісус молився, лице Його перемінилося. Молитва є найголовнішим моментом нашого переображення. Але важливим є не те, що ми говоримо Богові, а що говорить нам Господь. Нам усім потрібно допускати до свого серця Боже Слово, щоб слухати на молитві «ти – мій син, моя улюблена доня». І, допускаючи це слово до свого серця, ми оживаємо, бо Слово Боже є життєдайне. Диявол говорить погані слова про нас, він нас оскаржує, він нам погрожує. Докоряє і відбирає від нас надію, віру в себе, критикує, осуджує, бо він – брехун. А Господь говорить слово правди, яке завжди є добрим словом, словом любові, що підносить і дає надію, переображує нас», – сказав владика Богдан, звертаючи увагу присутніх в храмі на важливість молитви в житті людини, а також застерігаючи людей від руйнівної дії диявола.

«Люди часто говорять негативне, дивляться на нас підозріло і нас це все ранить. Тоді ми втрачаємо надію. Але ті люди є самі спраглі любові, зранені й перелякані. А тому перекидають на нас свої незрілі та неочищені почування. Тільки Господь Бог дивиться на нас чистим і ясним поглядом, і говорить Боже Слово, яке нас переображує і освячує. Якщо ми свідомо будемо йти на молитву, щоб жити Божим Словом, то будемо жити як переображені люди. Але, щоб до кінця переобразитися, потрібно багато праці, зусиль і Божої ласки, яка має нас доторкнути і перемінити. Зробити нас тими, ким хоче нас бачити Господь», – сказав архиєрей.

В цей день владика Богдан також звершив Таїнство Священства над дияконом Андрієм Витівським, студентом Східної колегії в м. Айхштет. Звертаючись в своєму слові до кандидата в священники єпископ мовив: «Сьогодні Господь спогляне на тебе з особливою любов’ю, а відтак через покладання рук святителя Дух Святий витисне в твоїй душі незатертий знак Христового Священства, щоб ти брав участь у долі і післаництві самого Ісуса. Ця доля і післаництво нехай виражається в молитві і Божому Слові».

І на завершення, владика Богдан побажав усім: «Нехай світло Преображення Христового торкнеться серця кожного з нас тут присутніх та подарує нам потрібну благодать, щоб ми приносили у нашому житті плоди Святого Духа, милі Богові і корисні для нашого спасіння».