«Людина є унікальне сотворіння, бо саме людина покликана разом з Богом та ангелами жити вічно», – владика Богдан Дзюрах у Мюнхені

Ми сприймаємо смерть як щось сумне і трагічне в нашому житті. І напевне нікому не приходить на думку щоби святкувати смерть. Коли ми отримуємо вістку про смерть когось з рідних, в нас виникають різні почуття окрім радості. Такими словами в день Успіння Пресвятої Богородиці звернувся до вірних в катедральному храмі в Мюнхені апостольський екзарх для українців візантійського обряду в Німеччині та Скандинавії владика Богдан Дзюрах.

4R6A9193

Заторкнувши тему смерті в житті людини, єпископ розкрив її правдивий зміст для християнина. «Ми сьогодні святкуємо Успіння Богородиці. Ми не віримо в смерть, ми не віримо в зникнення людини навіки, але ми віримо у вічне життя. Бо саме таким був первісний задум сотворителя стосовно людини – Бог поділився з людиною покликанням до участі в Його вічному житті. Людина є унікальне сотворіння, бо саме людина покликана разом з Богом та ангелами жити вічно. Смерть є чимось неприроднім для нас і вона була спричинена не Божою волею. Бог не хоче смерті людини, навіть смерті грішника. Бог навіть для найгіршого злочинця хоче життя, яке приходить через навернення», – сказав владика Богдан.

Пригадуючи людям ціну Божої любові до людини, проповідник сказав наступне: «Ісус подолав своєю смертю наслідки гріхопадіння, через що смерть увійшла в родину людства. Христос переміг смерть і коли ми з Ним єднаємося, то стаємо учасниками цієї перемоги життя над смертю. Тому, сьогодні ми святкуємо те, що має проявитися над кожним з нас і проявилося над Пречистою Дівою Марією. Сьогодні смерть була поглинута не гробом, але Божим життям».

Повертаючись до теми нинішнього свята, єпископ звернув увагу присутніх на ікону Успіння Пресвятої Богородиці. «Ікона – це писане Євангеліє, яке ми, споглядаючи, читаємо і відкриваємо для себе Божий задум щодо людини на прикладі Пресвятої Богородиці і на прикладі святих», – сказав владика Богдан і пояснив богословський зміст ікони, на якій можна побачити Пречисту Діву Марію, котра спочиває на своєму смертному ложі у блаженному вічному сні. Також, на іконі свята є зображено як Ісус приходить і приймає в свої руки безсмертну душу своєї матері, а відтак, вгорі споглядаємо присутність Пресвятої Трійці, в яку входить Пречиста Діва Марія після свого відходу з земного життя.

Беручи за взір приклад життя Богородиці та святих, які удостоїлися вічної радості, пройшовши шлях віри в Господа, архиєрей наголосив на важливості Таїнства Хрещення для людини, щоб розпочати шлях до вічного життя. «Кожен, хто вірує в Христа, стає причасником вічного життя. Наше народження до вічності починається з води і духа у Таїнстві Хрещення. Щаслива та людина, котру батьки у ранньому віці причастили до вічного життя. У Хрещенні Христос нас вирвав із тенет смерті та дарував нам вічне життя. Ми з’єдналися з Христом і над Ним смерть немає сили й не може нас поглинути», – сказав владика Богдан.

«Бог вириває нас із цієї земної дійсності, позначеної гріхом, і хоче нас запровадити до вічності Божої, де вже немає гріха, немає спокуси, немає страждання і страху. Але є тільки Бог, є радість і життя. Бо це було нашим первісним покликанням в Бозі. І Господь бере нас за руку та перепроваджує», – підкреслив проповідник.

Говорячи про складність прийняття смерті близької людини, владика Богдан закликав розділити ці моменти з люблячим Господом, який очікує на кожного в Царстві своїм. «Кожен з нас вже стояв при гробі рідної людини і ми знаємо як важко переживаються ці моменти. Навіть Христос плакав. І сьогодні Він плаче над гробом кожного, кого своїм крижаним дотиком торкається смерть, але, так як і перед гробом Лазаря, Він каже: “Твій брат воскресне”», – сказав єпископ.

А відтак, проповідник закликав присутніх застановитися над своїм життям. «Але цей перехід до вічного життя не відбувається в годині смерті. В годині смерті об’являється куди ми приїхали. Тоді вже немає часу, щоб змінити напрямок свого життя. Тому, поки маємо ще час, мусимо поглянути і збагнути чи наближаємось до життя чи до смерті. ап. Іван каже, що ми перейшли від смерті до життя, бо ми любимо братів. Хто не любить, той у смерті перебуває», – підсумував владика Богдан.

Підсумовуючи свою проповідь, єпископ мовив: «Ми сьогодні святкуємо свято тріумфу Божого Життя, тріумфу Божої любові в житті і долі Пресвятої Богородиці. Вчімося від неї переходити від смерті до життя. Вміймо відчувати трупний запах смерті, коли ми грішимо, піддаємося страхові, зневірі, ненависті, гніву та обмові. Тоді, через покаяння в сповіді, ми відроджуємося до життя і наповнюємо наше життя Богом, а відтак, починаємо жити, а не вмирати».

На завершення свого слова, архиєрей звернувся до присутніх з таким побажанням: «Бажаю всім нам, щоби ми довго жили. Бо довгий вік це також Божий дар. Але хай в кожній миті нашого життя буде найбільше життя – любові, доброти і милосердя. Тоді, коли дійдемо до кінця нашої мандрівки земного життя, хоч буде смуток на очах, але в серці буде спокій і велика надія. А в наших рідних буде теж великий мир, бо знатимуть, що їхній ближній перейшов від смерті до життя. І хоча зі сльозами на очах, але це буде наше християнське свято», – сказав апостольський екзарх.