«Ісус у кожній миті твого життя подасть тобі потрібну благодать», – владика Богдан в Інсбруку

Сьогодні «Дух Святий зійде на тебе і сила Всевишнього осінить тебе». Ми всі бажаємо тобі сьогодні і кожного дня твого життя залишитися відкритим для цієї Божої дії, щоб благодать Божа принесла багаті плоди у твоєму житті. З такими словами-побажаннями, 16 жовтня 2022 року, звернувся до новопоставленого диякона Ігоря Гінди, студента Теологічного факультету Інсбруцького університету, Преосвященний владика Богдан Дзюрах, апостольський екзарх для українців візантійського обряду в Німеччині та Скандинавії.

5

Єпископ запевнив диякона наступними словами: «Навіть якщо ти, як святий Павло, іноді боляче переживатимеш свої обмеження та слабкості (а ти обов’язково їх переживатимеш – адже ми лише бідні люди!), не забувай, будь ласка, що Ісус у кожній миті твого життя подасть тобі потрібну благодать і що Він ніколи не відмовить тобі у Своїй любові. Нехай слова Ісуса принесуть тобі розраду і впевненість у хвилини випробувань і слабкості: «Досить тобі Моєї благодаті, бо Моя сила виявляється в безсиллі» (2 Кор. 12, 9), – сказав владика Богдан.

Розважаючи над недільним текстом Євангелія 19-ої Неділі після Зіслання Святого Духа (за григоріанським календарем) Лк.6, 31-36, та беручи до уваги події описані на початку глави, архиєрей наголосив на тому, що «апостоли та їхні наступники народилися з любові Бога Отця та Ісусової молитви. Таким чином, вони завжди є особливими адресатами Божої любові, але також і привілейованими свідками цієї любові у світі», – сказав проповідник.

За словами апостольського екзарха, любов, якої навчає Ісус своїх учнів є надзвичайно вимогливою і зобов’язує до радикального навернення. «Любити своїх ворогів, молитися за них, бажати їм добра і чинити їм добро – хіба це не виклик, який здається поза межами людських сил і майже неможливий?! Ми, українці, можемо це засвідчити в нинішніх драматичних обставинах війни, яку путінська Росія веде проти нашого народу вже понад 8 років і яка з 24 лютого набула форми нещадного геноциду», – підкреслив владика Богдан.

Далі єпископ наголосив на важливості живого прикладу провідників для плекання любові, якої навчає Христос, вірних служителі та свідків Євангелія з глибоким баченням реальності, яке дозволяє їм серед страждань і скорбот мати перед очима присутність Бога, на яку вони скеровують погляд інших. Відтак проповідник навів за приклад постать первомученика Степана, блаженного о. Омеляна Ковча, які дали свідчення євангельської любові до ворогів, яку заповідав нам Ісус.

Повертаючись до подій війни в Україні, де є актуальним заклик Христа до любові, владика Богдан процитував слова військового капелана єзуїта о. А. Зелінського: «Коли довкола розгулює насилля, коли людське безумство, здається, бере гору над мудрістю, а в результаті ллється кров, ми покликані дивитися глибше. Сьогодні, як ніколи, ми з вами покликані дивитись крізь жорстокість людського серця у напрямку божественного в людині, уникаючи страху, що заражає нас ненавистю, нездатною дарувати життя. Ми з вами покликані бути таїнством Божої постійної та люблячої присутності у конкретній дійсності людської історії. Сьогодні важливий для нас час. Сьогодні наш час, час бути свідками надії – живої і діяльної віри у нездоланну силу любові».

І, підсумовуючи тему любов, єпископ сказав, що ті, хто «повний віри і Святого Духа» (Діяння 6, 5), можуть досвідчити присутність Бога в будь-яких обставинах свого життя, навіть у найдраматичніших, і ділитися цим досвідом з іншими», – мовив владика Богдан.

Фото: David Jaklin