«Коли ми будемо любити один одного – ми будемо непереможними, а наша віра буде живою», – владика Богдан в Аугсбурзі

Наша коляда, наша молитва з цього місця нехай лине до кожної української оселі, щоб скріпити нас у вірі, відродити нашу надію, благословити нашу любов до Бога, до ближніх і до рідної землі. З таким закликом звернувся до вірних парафії Блаженного свщмч. Петра Вергуна в м. Аугсбург Преосвященний владика Богдан, Апостольський екзарх для українців візантійського обряду в Німеччині та Скандинавії, в день Різдва Христового за григоріанським календарем.

02

«Сьогодні народився нам Спаситель – Господь Ісус. У цій маленькій дитині, яку ми споглядаємо, перед якою ми поклоняємося в яслах, спочиває сам Бог. Великий парадокс Різдва – Бог не послуговується могутніми засобами, щоб перемінювати і спасати світ, а послуговується слабкою, беззахисною дитиною, перед якою тремтять тодішні і сучасні «іроди». Коли Бог входить в людську історію, «іроди» тремтять, а зло відступає», – сказав єпископ, говорячи про Божий план спасіння і звертаючи увагу присутніх людей на те, що джерелом сили людини є її єднання з Богом, бо тільки Господь може подолати всяку супротивну силу і навіть саме пекло, яке загрожує спасінню людства.

Владика Богдан порівняв українців, які змушені покинути рідний дім, щоб врятувати своє життя, з порятунком Пресвятої родини, запевняючи в тому, що Ісус, який є Еммануїлом, є з ними, особливо тоді, коли людина переживає труднощі.

Говорячи далі про життя Божого Сина на землі, проповідник через призму служіння Ісуса людству, представив Його спасительну дію у теперішніх обставинах життя українців: «Той самий Ісус Христос ходить селами і містами України, проповідуючи Боже Євангеліє, просвічуючи людей світлом Божої науки, лікуючи їхні душі своєю любов’ю», – запевнив єпископ.

«Ми знаємо, що чекає на цю дитину. Дивлячись на Божого Сина, ми бачимо Його лежачого у гробі, зневаженого і без будь яких підстав засудженого. Але ми знаємо, що настане пасхальний день – день Воскресіння, день перемоги. Саме тому нинішнє свято є днем радості і надії, яку звіщає ангел словами «не бійтеся», а потім ті слова почують і жінки мироносиці при гробі», – зауважує архиєрей і звертає увагу присутніх на те, що ті слова: «Не бійтеся, радійте!», – «це слова, які хоче почути кожен українець, що він повернеться у свою землю і там побачить воскресіння, відродження, нове життя, яке дає не політик, не міжнародні домовленості, але яке походить з висоти – від Бога, від воскреслого Христа. І це джерело нашої надії», – сказав владика Богдан.

Далі проповідник вказав на тих, хто очікує тої звістки звільнення від страху та запевнення в очікуваній радості: «Те слово хочуть почути наші захисники в окопах і бліндажах, хочуть почути наші сім’ї, які щоденно чекають новин з фронту де є їхні рідні. Хочуть почути наші поранені і полонені. Хочуть почути наші краяни, які на звук серени мусять тікати у підвали, або сидять у темряві і холодних помешканнях. Хочуть почути українські діти на рідних землях і на поселеннях, які думками і серцями линуть в Україну».

«Ви напевне чули фразу: «Україна вже перемогла». Що це означає? Для нас віруючих оця перемога – це є перемога Христа воскреслого в нашому житті. Оскільки Христос воскрес із мертвих, Україна і українці піднімуть вуста, які єднаються з Христом і вже у Ньому перемогли, і тою перемогою нас вітають. Ніхто не може нас її позбавити», – продовжуючи свою проповідь, мовив єпископ і наголосив на важливості любові, яка є душею віри, закликаючи вірних до витривалості в ній.

«Бо коли є беззаконня, є небезпека, що наша любов може остигати. Не допустімо цього, плекаймо в собі любов одні до одних, до наших захисників, до наших страждаючих братів і сестер в Україні. Бо, коли ми будемо любити одне одного, ми будемо непереможними, а наша віра буде живою. Віра, яка дає нам перемогу у Христі воскреслому, у Христі новонародженому, у Христі, який є нашим Спасителем. Саме про цей дар любові просімо сьогодні у цій святій Літургії, а ще про дар миру», – сказав на завершення архиєрей.

Також цього дня владика Богдан представив громаді нового адміністратора парафії о. Богдана Сабало та подякував за довголітнє служіння о. Андрію Пізьо. А відтак, після молитви вірні разом з духовенством розділили Різдвяну трапезу, колядували та вітали дитячий парафіяльний вертеп.

А ввечері, Апостольський Екзарх, на запрошення місцевого єпископа Бертрама Маєра, взяв участь у Різдвяній вечірній молитві в катедральному храмі Аугсбурга. Там владика Богдан висловив слова вдячності за підтримку України та привітав усіх з Різдвом Христовим українською колядою.